Najważniejsze tłuszcze w diecie.

RitaE / Pixabay

Wszystkie produkty, które zjadamy każdego dnia, mają bardzo ważne zadania do spełnienia w naszym organizmie. Dostarczają energii niezbędnej do procesów życiowych, regenerują zużyte i budują nowe komórki i regulują procesy przemiany materii. W tym celu potrzebują niezbędnych składników pokarmowych; witamin, minerałów, białek, węglowodanów i tłuszczy. Ostatni ze składników czyli tłuszcze choć cieszą się złą opinią, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Wpływ tłuszczów na zdrowie

Ludzkie ciało nie może się obejść bez tłuszczu; jest on składnikiem wielu hormonów, siatkówki oka, błon komórkowych, osłonek i włókien nerwowych. Niektóre witaminy, a mianowicie A, D, E i K rozpuszczają się tylko w tłuszczach i bez tłuszczu nie wchłaniają się. Podobnie jest w przypadku choliny, która jest niezbędna do trawienia i sprawnego myślenia. Bardzo ważna jest ilość tłuszczu w naszych codziennych posiłkach, ale także bardzo ważna jest ich jakość. Pod wpływem spożywania nadmiernej ilości tłuszczu niskiej jakości pojawia się wiele problemów zdrowotnych. Dieta bogate w tłuszcze nasycone sprzyja rozwojowi nowotworów, guzów, chorób zwyrodnieniowych, chorób serca, może także przyczyniać się do powstawania cukrzycy. Wpływ nadmiaru tłuszczów na wątrobę może objawiać się zaburzeniem równowagi umysłowej oraz emocjonalnej. Co w konsekwencji przejawia się uzależnieniami, np. od używek, wrażeń zmysłowych, adrenaliny, jedzenia. Ale również, osłabieniem percepcji, gniewem, konwulsjami czy zapaleniem stawów.

Po mimo znaczącego wpływu na występowanie wielu schorzeń, nie wszystkie tłuszcze są złe. Analizując wpływ tłuszczów na zdrowie trzeba przede wszystkim brać pod uwagę wielonienasycone kwasy tłuszczowe i GLA. Z kolei chcą zmniejszyć ryzyko występowania powyższych schorzeń, korzystne może okazać się zmniejszenie lub wyeliminowanie z diety pożywienia pochodzenia zwierzęcego oraz produktów nabiałowych. Dobre tłuszcze to oleje pochodzące od roślin, niestety mianem “złych” określa się w większości tłuszcze odzwierzęce.