Focaccia nadziewana mozzarellą.

lisapadgett / Pixabay

Przekąski idealne na wieczór z przyjaciółmi

Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że organizując wspólne spotkanie ze znajomymi musimy zadbać o odpowiednie zaplecze gastronomiczne. W trakcie takich spotkań najlepiej sprawdzają się przekąski, które można zjeść prosto z przygotowanego talerza. Dania takie nie są zapychające i umożliwiają gościom zaspokojenie głodu w trakcie wspólnej rozrywki. Jednym z przykładów przekąsek, które można przygotować dla swoich znajomych jest focaccia nadziewana mozzarellą. Chętnie podzielimy się z wami przepisem na to danie.

Niezbędne składniki

Do przygotowania naszej propozycji potrzebować będziesz 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych, 325 ml letniej wody, szczypty cukru, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy extra vergine. Dodatkowo powinieneś przygotować: 1 kulkę mozarelli (125 g) lub innego ulubionego sera, 1 łyżkę dowolnych ziół np. tymianku, oregano lub mieszanki ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku oraz 2 łyżki stopionego masła.

Sposób przygotowania

Do niewielkiej miski wrzuć drożdże oraz szczyptę cukru. Dodaj do nich 120 ml letniej wody oraz wymieszaj dokładnie do połączenia się składników. Następnie odstaw je na 10 minut do momentu spienienia drożdży. Do większej miski przesiej mąkę oraz sól, a następnie dodaj drożdże, oliwę oraz wodę w takiej ilości aby ciasto miało zwartą konsystencję. Wyjęte na stolnicę ciasto oprószamy mąką i wyrabiamy przez około 10 minut do momentu, gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Dużą miskę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek i przekładamy do niej ciasto – przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1.5 godziny. Gdy nasze ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyjmujemy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę. Rozciągamy ciasto na średnicę około 40 centymetrów i układamy na wysmarowanej oliwą blaszce do pieczenia. W ten sposób przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy w nim kilka dołków za pomocą palców, wkładamy do nich pokrojony czosnek wymieszany z masłem. Wierzch ciasta posypujemy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i posypujemy tartą mozarellą – ponownie wkładamy do pieca na około 10 minut i czekamy, aż ciasto się zarumieni.